ТЕС – Дърво на потупването 

ТЕС - дърво на потупването  В Техниката за емоционална свобода/ТЕС/, всеки проблем, за който правите цикъл с потупване, се нарича „цел”. В хода на цикъла могат да възникнат различни аспекти или пластове на тази цел. Често се случва да започнете с една цел и после под повърхността и да откриете нещо друго – нов пласт. Работата с тези пластове в началото може да ви се струва отегчителна, но практиката сочи,че емоционалните, физическите и духовните проблеми, често са многопластови. Докато не обърнем внимание на всеки пласт от даден проблем, не можем да се надяваме,че сме си свършили работата докрай.

  И така, как да определите с каква цел да започнете потупването? Четирите най-широко използвани типа цели са: симптомите/страничните ефекти; емоциите; събитията и ограничаващите убеждения.

  За да си помогнете при идентифицирането на целите, може да използвате едно страхотно визуално средство – дървото на потупване. То е чудесен начин, чрез който можем методично да работим върху различни проблеми. Дървото ни помага да видим как даден симптом се свързва с определена емоция, случка или убеждение – да видим връзката между „листото”, „клона”, „стъблото” и „корените”. Тези връзки и прозрения са жизнено важни, ако искате да извлечете най-голяма полза от потупването. Но трябва да бъдете съвсем конкретни във връзка с проблема, върху който ще работите, и наистина да осъзнавате какво се случва, а най-добрия начин да постигнете това е наистина да се разровите в емоциите си.

  • Листа на дървото – симптоми/странични ефекти: пристрастявания, ПТСР, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, проблеми с теглото, астма, автосаботаж, болка и нараняване, безпорядък и отлагане и др.  
  • Клони на дървото – емоции: срам, вина, угризения, гняв, обида, тъга, депресия, безсилие, страх, тревожност, стрес и др.
  • Стъбло на дървото – събития: отчуждени родители, тормоз по време на детството, изоставяне/предаване, всякакъв вид злоупотреба, прекалено строга дисциплина/критика, физически наказания, скандали/побоища в семейството, липса на подкрепа или любов, родител алкохолик и пр.
  • Корените на дървото – ограничаващи убеждения: „Не мога да направя нищо както трябва”, „Не съм в безопасност, не съм добре”, „Не съм достоен за любов”, „Аз съм различен”, „Не заслужавам нищо”, „Не съм достатъчно добър и пр.

 

  Използвани материали: 1. „Изцеление с ТЕС” – Ник Ортнър;          2.www.thetappingsolution.com/tree

Публикувано в Uncategorized

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Себепознание - Себепромяна

гълъби

Себепознание - Себепромяна