Справяне с ежедневни проблемисправяне с ежедневните проблеми

    Как да се справяме с ежедневния стрес и проблеми! Винаги актуална тема! Кой ли няма нужда от това. А и методите и препоръките са в изобилие. Всъщност има ли бързи методи! Хапчета, алкохол, различни удоволствия за разсейване, за дрога да не говорим. Да, може и да помагат, но това са пожарни решения за временно успокоение, след което всичко пак ни се изсипва на главата ни, понякога и с по-голяма сила.

Но въпроса е има ли възможност да успокоим топката без да бягаме от проблема. Разбира се, в случая става дума само за намаляване на стреса и частично премахване на видимите причини, ако те са близки във времето и са очевидни. За достигането до корена на проблема и повтарящите се модели на поведение се изискват съвсем друг подходи.

Предлагаме на вниманието ви, два сравнително лесни за усвояване метода, но които могат да бъдат доста ефективни за ежедневно практикуване при решаване на различни злободневни проблеми и най-вече за снемане на общото психическо напрежение.

Първият изисква да се научим да осъзнаваме интервала между мислите си. Да следим хода на мислите си е метод препоръчван от много автори. Но само това не стига, а и е труден процес за усвояване, който изисква някакъв вид медитация или концентрация. Но когато прибавим и следенето на интервала между мислите, нещата се опростяват, колкото и чудно да изглежда това на пръв поглед! Изисква се само да държим вниманието си будно, като през 15 секунди си задаваме въпроси от рода на: от къде ще дойде следващата мисъл или пък какво съдържание/форма/цвят ще има тя. Важно е съзнанието ни да е насочено и да е в режим на очакване, което създава някаква котва за ума и го заинтригува. Достатъчно е това упражнение да се прави в продължение на две, три минути, по няколко пъти на ден. При което бързо се придобиват необходимите навици и умения. Е, в началото ще има разсейване, дори и е възможно потока от мисли да ни завлича от време на време и да забравим за какво сме седнали на сравнително тихо и удобно място, където никой няма да ни безпокои. Но ако сме постоянни и настойчива след няколко дена ще усетим първите положителни резултати. Ще започнем все повече да осъзнаваме интервала между мислите и той ще става все по-продължителен. Което пък води до все по-голяма релаксация и нарастване на вътрешното спокойствие. Може би най-известните автори препоръчващи това упражнение са Екхарт Толе и Франк Кинслоу.

Втория метод е Техниката за Емоционална Свобода/ТЕС/. Основната и рецепта е също лесна за усвояване и е обяснена в блога. И въпреки че силата на ТЕС е в решаването на дълбочинни конфликти, първопричината на които често се корени в ранното детство, спокойно може да се използва и за злободневни проблеми, като психическо напрежение, болка, безсъние и т. н. В този случай е подходяща като самопомощ без да е нужно да се прибягва до помощта на опитен консултант.

Разбира се и двата метода изискват минимално технологично време за усвояване. Отнася се най-вече за упражнението за осъзнаване интервала между мислите.  Но това усилие си заслужава, заради почти сигурната ефективност от прилагането им. А постоянството в практикуването им е много вероятно да доведе и до нарастване на увереността и спокойствието ни.

И най-важното не е нужно да се убеждаваме да мислим положително, да се стремим към някакво специално поведение и разни подобни. Неща прекрасни и добре звучащи на теория, но трудно осъществими в динамична и напрегната обстановка.

 

Публикувано в мотивация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Себепознание - Себепромяна

гълъби

Себепознание - Себепромяна